Το ολοκληρωμένο βιβλίο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.koduplay.gr
Άννα Στεφανή
Κατερίνα Μακέλη


Subject Author Replies Views Last Message
No Comments

Οfficial site του Kodu
Από που κατεβάζεις το Kodu
Πως να εγκαταστήσεις το Kodu
Kodu first Game Video
installing Kodu Video
Μαθαίνω να παίζω στο Kodu Video
Getting Started with Keyboard and Mouse
Single Session Intro
read it (20/3)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Καλώς ήλθες στον κόσμο σου! Στον κόσμο του Kodu!

2.1 Εύρεση Kodu στο Διαδίκτυο και εγκατάσταση
2.2 Ρυθμίσεις Kodu Game Lab
2.3 Παίζοντας τα πρώτα μου παιχνίδια
2.4 Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα


Μαθησιακοί στόχοι
  1. Να γνωρίζουν που μπορούν να βρουν το πρόγραμμα και πως θα το εγκαταστήσουν.
  2. Να γνωρίζουν τις ρυθμίσεις του προγράμματος.
  3. Να αναπαράγουν(τρέχουν) έτοιμα παιχνίδια.

Στο κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να δίνετε απλές και αναλυτικές οδηγίες για το πως τα παιδιά μπορούν να κατεβάσουν το πρόγραμμα Kodu και να το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους. Επιπλέον, χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση θα μπορούσατε να εξηγήσετε τις διάφορες ρυθμίσεις που παρέχει το Configure Kodu Game Lab. Στην συνέχεια και προκειμένου να εξάψετε το ενδιαφέρον των παιδιών θα παρουσιάσετε κάποια παιχνίδια που υπάρχουν ήδη στο περιβάλλον του Kodu.

Το κεφάλαιο είναι απότελεσμα από κοινού συνεργασίας!!!

Κεφάλαιο 2ο

Ο Προγραμματισμός όπως είδατε μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστος και δημιουργικός μέσα από το λογισμικό του Kodu που σας προσφέρει την δυνατότητα να μάθετε παίζοντας. Σε αυτό το κεφάλαιο θα σας δείξουμε πως θα εγκαταστήσετε το λογισμικό αυτό στον δικό σας υπολογιστή και πώς να το ρυθμίσετε για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να σας εισάγουμε στο περιβάλλον αυτό έτσι ώστε μετά το πέρας αυτού του κεφαλαίου να μπορείτε να πλοηγείστε με ευκολία και άνεση. Επίσης θα σας παρουσιάσουμε κάποια παραδείγματα παιχνιδιών για να πάρετε μία γεύση από το τι μπορείτε να δημιουργήσετε και εσείς.

2.1 Εύρεση Kodu στο Διαδίκτυο και εγκατάσταση


'Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το «μυστηριώδες» Kodu. Για να το κάνετε αυτό πρέπει αρχικά να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας! Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να το αποκτήσετε στο δικό σας υπολογιστή! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας ακολουθήσετε βήμα προς βήμα.

Ας ξεκινήσουμε! Ανοίξτε ένα φυλλομετρητή και πληκτρολογείστε την διεύθυνση: http://fuse.microsoft.com/ η οποία παραπέμπει στην επίσημη ιστοσελίδα των ερευνητικών εργαστηρίων της Microsoft, Fuse Labs, όπου έχει δημιουργηθεί το Kodu. Παρατηρείστε ότι στην κάτω αριστερά γωνία υπάρχει ένα κουτάκι που αναφέρεται στο Kodu. Κάντε κλικ πάνω σε αυτό το κουτάκι το οποίο θα σας μεταφέρει σε μία καινούρια διεύθυνση http://fuse.microsoft.com/project/kodu.aspx.

k02_2.1.1.png


H ιστοσελίδα που εμφανίζεται περιέχει οδηγίες, εκπαιδευτικά βίντεο, αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του περιβάλλοντος και πολλούς συνδέσμους για να εξοικειωθείτε με το Kodu. Ας συνεχίσουμε όμως με την εγκατάσταση! Επιλέξτε το σύνδεσμο που βρίσκεται στο πάνω δεξιά τμήμα της οθόνης Try it Now Download it here for free (Δοκίμασέ το! Κατέβασέ το δωρεάν).

k02_2.1.2.png

Στη σελίδα που εμφανίζεται πατάμε πάνω στην επιλογή Download (Λήψη).

k02_2.1.3.png

Εμφανίζεται ένα παράθυρο με τρεις επιλογές Εκτέλεση, Αποθήκευση και Άκυρο. Επιλέξτε Εκτέλεση ώστε το αρχείο εγκατάστασης να εκτελεστεί αυτόματα και αμέσως μετά περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου.

k02_2.1.4.n.png

k02_2.1.5.n.PNG

Στο νέο παράθυρο που εμφανίζετε επιλέξτε Εκτέλεση για να γίνει η εγκατάσταση του Kodu.

k02_2.1.6.n.png

Για να εκτελεστεί το Kodu πρέπει να έχετε ήδη εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας τις βιβλιοθήκες .NET Framework 3.5 και XNA Framework 3.1. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως, γιατί το πρόγραμμα εγκατάστασης ελέγχει αν υπάρχουν στον υπολογιστή σας και σας προτρέπει να εγκαταστήσετε ότι από τα δυο σας λείπει. Στο δικό μας σύστημα (όπως πολύ πιθανόν και στο δικό σας) λείπει η δεύτερη βιβλιοθήκη οπότε θα πατήσουμε στο κουμπί Click here to download (Πάτησε εδώ για να το κατεβάσεις). Αν έχετε ήδη αυτά τα προγράμματα μπορείτε να παραβλέψετε τις οδηγίες για την εγκατάστασή τους και να συνεχίσετε με την εγκατάσταση του Kodu.

k02_2.1.7.n.PNG


Αυτόματα ανοίγει ο προεπιλεγμένος φυλλομετρητής σας στην παρακάτω ιστοσελίδα στην οποία πρέπει να κάνετε κλικ στο Download (Κατέβασε) για να κατεβάσετε το αρχείο που χρειάζεστε.

k02_2.1.8.n.png

Μπορείτε όπως αναφέρθηκε και παραπάνω να επιλέξετε είτε Εκτέλεση, είτε Αποθήκευση, είτε Ακύρωση της λήψης του αρχείου. Για να γίνει όμως η εγκατάσταση επιλέξτε Εκτέλεση ή Αποθήκευση.

k02_2.1.9.n.png

Αφού ολοκληρωθεί η λήψη του νέου αρχείου επιλέξτε το κουμπί Next (Επόμενο) στο παράθυρο που ανοίγει από τον οδηγό εγκατάστασης.

k02_2.1.10.n.PNG

'Έπειτα κάντε κλικ στην ένδειξη I accept the terms in the License agreement (Αποδέχομαι τους όρους στην άδεια χρήσης) και επιλέξτε για άλλη μια φορά το κουμπί Νext (Επόμενο).

k02_2.1.11.n.PNG

Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πρέπει να επιλέξτε την ένδειξη Install (Εγκατέστησε).

k02_2.1.12.n.PNG

Το τελευταίο βήμα είναι να κάνετε κλικ στην ένδειξη Finish (Τελείωσε).

k02_2.1.13.n.PNG

Αφού έχουμε κάνει μία μικρή παράκαμψη εγκαθιστώντας τη βιβλιοθήκη που έλειπε από το σύστημά μας, συνεχίζουμε στην αρχική μας εγκατάσταση πατώντας το κουμπί Refresh (Ανανέωση) .

k02_2.1.7.n.PNG

Παρατηρούμε ότι όλα τα προγράμματα που απαιτούνται είναι πλέον εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας και έτσι μπορούμε πλέον να κάνουμε κλικ στην ένδειξη Next (Επόμενο) .

k02_2.1.14.n.PNG

Για άλλη μια φορά πρέπει να κάνετε κλικ στην ένδειξη I accept the terms in the License Agreement για να δηλώσετε ότι αποδέχεστε τους όρους της άδειας χρήσης του Kodu και στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Install (Εγκατέστησε).

k02_2.1.15.n.PNG

Στο παράθυρο που εμφανίζεται στην οθόνη σας υπάρχουν δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αναφέρεται στο αν θέλετε να γίνεται αυτόματος έλεγχος για νέες ενημερώσεις του Kodu και η δεύτερη αφορά στην αποστολή πληροφοριών της χρήσης του προγράμματος στη Microsoft για τη βελτίωση του. Σίγουρα θέλουμε το πρόγραμμά μας να ενημερώνεται αυτόματα καθώς έτσι θα βελτιώνεται διαρκώς και θα επιλύονται τα προβλήματα που μπορεί να έχει. Καλό επίσης είναι να στέλνουμε στοιχεία της χρήσης για τη βελτίωση του Kodu από τη στιγμή που τονίζεται η μη αποστολή προσωπικών μας πληροφοριών. Συνεχίζουμε πατώντας για τελευταία φορά το κουμπί Next (Επόμενο).

k02_2.1.16.n.PNG

Μόλις η εγκατάσταση ολοκληρωθεί με επιτυχία πατάμε Finish (Τελείωσε).

k02_2.1.17.n.PNG

Ο οδηγός εγκατάστασης έχει δημιουργήσει στην επιφάνεια εργασίας σας δύο συντομεύσεις: Το Kodu Game Lab από όπου μπορείτε να τρέξετε το Kodu και το Configure Kodu Game Lab με το οποίο μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται το λογισμικό σας.

k02_2.1.18.n.png2.2 Ρυθμίσεις Kodu Game Lab

Ας ρυθμίσουμε το Kodu πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε και να παίζουμε παιχνίδια. Κάνοντας διπλό κλικ στη συντόμευση Configure Kodu Game Lab (Ρύθμισε το Kodu) θα εμφανιστεί το παράθυρο που βλέπετε στην επόμενη εικόνα.

k02_2.2.1.n.PNG


Το παράθυρο αυτό σας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσετε το Kodu και κυρίως τα γραφικά του, σύμφωνα με σας επιθυμίες σας αλλά και με βάση το υλικό του υπολογιστή σας.

· Η επιλογή Graphics Quality (Ποιότητα γραφικών) προσδιορίζει την ποιότητα των γραφικών του περιβάλλοντος βάσει δύο ρυθμίσεων: Standard (Κανονικό-Shader Model 2) και Advanced (Προχωρημένο-Shader Model 3). Αν έχετε παλιά κάρτα γραφικών ίσως θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε την Standard επιλογή που έχει λιγότερες απαιτήσεις από το σύστημά σας και θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε το Kodu χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. (π.χ. καθυστερήσεις στα γραφικά). Όπως φαίνεται όμως στο πάνω μέρος του παραθύρου το Kodu σας αναφέρει ποια μοντέλα γραφικών υποστηρίζει ο υπολογιστής σας.

· Στην επιλογή Display (Οθόνη) μπορείτε να καθορίσετε το μέγεθος του παραθύρου μέσα στο οποίο θα τρέχει το Kodu (επιλογή Resolution-Ανάλυση). Μπορείτε να επιλέξετε αν θα καταλαμβάνει όλη την οθόνη σας (επιλογή Fullscreen-Πλήρης Οθόνη) ή ένα μικρότερο κομμάτι της (π.χ. 720 x 480 pixel) και το αν θα εμφανίζεται ο αριθμός των καρέ που δημιουργούνται ανά δευτερόλεπτο (επιλογή Show Frames Per Second-Δείξε αριθμό πλαισίων ανά δευτερόλεπτο).Το δεύτερο μάλλον δεν μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και θα μπορούσαμε να το αφαιρέσουμε.

· Στην ομάδα ιδιοτήτων Visual Effects (Οπτικά εφέ) μπορείτε να κάνετε επιλογές σχετικά με τα οπτικά εφέ που θέλετε να έχετε στα παιχνίδια σας. Θυμίζουμε ότι περισσότερες επιλογές σημαίνουν μεγαλύτερη επιβάρυνση του υπολογιστή σας, αλλά και ελκυστικότερο οπτικό αποτέλεσμα.

· Στην ομάδα ιδιοτήτων Other Settings (Άλλες ιδιότητες) μπορείτε να προσδιορίσετε το αν το Kodu θα αναπαράγει ήχο (επιλογή Enable Audio-Ενεργοποίησε ήχο) και το αν θα εμφανίζεται η επιλογή Community (Κοινότητα) στο κύριο μενού (επιλογή Show Community on Main Menu) ώστε να βλέπετε παιχνίδια- προγράμματα που έχουν δημιουργήσει άλλοι προγραμματιστές σαν εμάς από όλο τον κόσμο. Ας αφήσουμε όλα τα κουτάκια επιλεγμένα.

· Στο τελευταίο κουτάκι Save Folder(Φάκελος αποθήκευσης) μπορείτε να καθορίσετε τον κατάλογο μέσα στον οποίο θα αποθηκεύονται τα παιχνίδια που δημιουργείτε εσείς ή που κατεβάζετε από την κοινότητα. Αν θέλετε να στέλνετε τα παιχνίδια που αναπτύσσετε στους φίλους σας, θα πρέπει να θυμάστε τη συγκεκριμένη επιλογή.


· Τέλος, το Kodu για δική σας ευκολία διαθέτει τρία έτοιμα σετ συνολικών ρυθμίσεων από το κουτάκι Graphics Presets (Προεπιλογές γραφικών) Default, Standard, Advanced). Αφού ρυθμίσαμε εμείς τις επιλογές μας δε χρειάζεται να επιλέξουμε προς το παρόν κάποια από αυτές. Αν το πρόγραμμα δεν εκτελείται ικανοποιητικά, θυμηθείτε να επισκεφτείτε και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις εκτέλεσής του.2.3 Παίζοντας τα πρώτα μου παιχνίδια

Έφτασε επιτέλους η στιγμή να γνωρίσετε για πρώτη φορά τον κόσμο του Kodu! Ας υποθέσουμε ότι είστε πάλι στην επιφάνεια εργασίας σας και κάνετε διπλό κλικ στην συντόμευση Kodu Game Lab. Το λογισμικό αρχίζει να τρέχει και στο παράθυρο που ανοίγει εμφανίζεται το κεντρικό μενού επιλογών. Το κεντρικό μενού περιέχει την πρώτη φορά που θα τρέξετε το Kodu πέντε διαθέσιμες επιλογές.

k02_2.3.1.n.PNG

Αν επιλέξετε Load world (Φόρτωση κόσμου) θα εμφανιστούν όλα τα παιχνίδια του Kodu που βρίσκονται στον υπολογιστή σας ταξινομημένα σε καρτέλες .

k02_2.3.2.n.PNG

Αν επιλέξετε Μy worlds (Oι κόσμοι μου) τότε θα εμφανιστούν τα παιχνίδια που εσείς έχετε δημιουργήσει. Η καρτέλα αυτή θα είναι αρχικά άδεια αφού δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα παιχνίδια.
Για να επιλέξετε ποιο από όλα τα παιχνίδια θέλετε να παίξετε μπορείτε να μεταβείτε από το ένα στο άλλο χρησιμοποιώντας τα βελάκια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά στο παράθυρο. Υπάρχουν τρεις τρόποι μετάβασης. Μπορείτε είτε να κάνετε αριστερό κλικ με το ποντίκι πάνω στα βελάκια, είτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια του πληκτρολογίου σας, είτε να ακουμπήσετε το δείκτη του ποντικιού σας στην δεξιά ή στην αριστερή άκρη του παραθύρου.
Ας πάρουμε λοιπόν μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες του Kodu. Μεταβείτε στην καρτέλα Samples (Παραδείγματα) η οποία περιέχει έτοιμα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από τα οποία μπορείτε να πάρετε ιδέες και να εμπλουτίσετε τις δικές σας δημιουργίες. Εκεί θα βρείτε το παιχνίδι Multiple Level Example. Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω του θα σας εμφανιστεί η επιλογή Play (Παίξε). Πατώντας λοιπόν το Play (Παίξε) παίζετε το παιχνίδι!!!

k02_2.3.3.n.PNG

Στο παιχνίδι αυτό παρουσιάζεται ένας απλός κόσμος του Kodu στον οποίο περιέχονται 3 αντικείμενα, πιο συγκεκριμένα 2 Περισκόπια (Sticks) και ένας Μηχανάκιας (Cycle). Σκοπός αυτού του παραδείγματος παιχνιδιού είναι να μας δείξει πως μπορούμε να μεταβούμε από το ένα επίπεδο ενός κόσμου στο άλλο. Σίγουρα το παιχνίδι σε αυτή τη μορφή δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό όμως μπορεί να αλλάξει! Μπορείτε να τροποποιήσετε τον κόσμο αυτό πατώντας Escape . Εκεί θα σας εμφανιστούν διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορείτε να κάνετε αλλαγές όπως για παράδειγμα να αλλάξετε τον κόσμο, να προσθέσετε αντικείμενα π.χ. τον Kodu, να αλλάξετε τις συμπεριφορές των αντικειμένων. Για να συνεχίσετε τώρα το παιχνίδι σας μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Play (Παίξε) ή να μεταβείτε στο Home menu (Αρχικό μενού) πατώντας το κουμπί Home menu (Αρχικό μενού) .

k02_2.3.4.n.PNG

Από το Home menu (Αρχικό μενού) έχετε την δυνατότητα να μεταβείτε πίσω στο παιχνίδι που αφήσατε με την επιλογή Play world(Αρχή κόσμου) , να τροποποιήσετε ξανά τον κόσμο με την επιλογή Edit world (Επεξεργασία κόσμου), να γυρίσετε στο μενού του Load world (Φόρτωση κόσμου), να δημιουργήσετε έναν καινούριο κόσμο με την επιλογή New empty world (Νέος κενός κόσμος), να εκτυπώσετε τον κώδικα του παιχνιδιού σας με την επιλογή Print kode for level (Εκτύπωση κώδικα), να μεταβείτε στο κύριο μενού με την εντολή Exit to main menu (Έξοδος στο κεντρικό μενού) ή τέλος να αποθηκεύσετε τις αλλαγές που έχετε κάνει στο παιχνίδι σας με την επιλογή Save my world (Αποθήκευση του κόσμου μου).

k02_2.3.5.n.PNG

Σχετικά με την αποθήκευση του παιχνιδιού στο παράθυρο που σας εμφανίζεται μπορείτε στο πεδίο Name(Όνομα) να γράψετε το όνομα του νέου παιχνιδιού π.χ. Multiple Level Exchange New, στο πεδίο Description (Περιγραφή) να το περιγράψετε π.χ. updated world v01 (Version-Έκδοση), επίσης στο πεδίο Creator (Δημιουργός) να γράψετε το όνομά σας ως δημιουργός του κόσμου αυτού π.χ. user και, τέλος, στο πεδίο Tags (Ετικέτες) μπορείτε να καταχωρήσετε ετικέτες που περιγράφουν τον τύπο του παιχνιδιού σας π.χ. Adventure. Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να αποθήκευσε τις αλλαγές σας πατώντας Save (Αποθήκευση).

k02_2.3.6.n.PNG

Ας μεταβούμε τώρα στην καρτέλα Lessons (Μαθήματα) του μενού Load world (Φόρτωση κόσμου). Εκεί θα σας εμφανιστούν κάποιοι έτοιμοι οδηγοί δημιουργίας παιχνιδιών, βοηθήματα που παρέχονται από το Kodu για να μάθετε να προγραμματίζετε το περιβάλλον. Ας μεταβούμε στο πρώτο βοήθημα (First tutorial) πατώντας αριστερό κλικ στην αντίστοιχη επιλογή και στη συνέχεια Play (Παίξε). Εκεί θα δούμε ότι εμφανίζονται παράθυρα με αναλυτικές οδηγίες βήμα προς βήμα ώστε να εξοικειωθείτε σιγά σιγά στον κόσμο του προγραμματισμού και της δομημένης σκέψης μέσω απλών παραδειγμάτων.

k02_2.3.7.n.PNG

Τέλος, μπορείτε να δείτε όλα τα παιχνίδια συγκεντρωμένα επιλέγοντας την καρτέλα All (Όλα). Για πιο εύκολη αναζήτηση έχετε την δυνατότητα να θέσετε κάποια φίλτρα σχετικά με το είδος του παιχνιδιού, π.χ. rpg, shooter, sports, action, adventure, puzzle και επιπλέον μπορείτε να τα ταξινομήσετε βάση της ημερομηνίας (Date) που κατασκευάστηκαν , του δημιουργού (Creator) ή του τίτλου τους (Title).

Ας ξαναγυρίσουμε στο Main menu (Κεντρικό μενού) . Τώρα μεταβείτε στην επιλογή Community (Κοινότητα). Από εκεί μπορείτε να κατεβάσετε πολλά παιχνίδια τα οποία μπορεί να τα έχουν φτιάξει μαθητές όπως εσείς! Εκεί θα βρείτε το παιχνίδι SpaceShooter X v01 by Ryan.Το παιχνίδι αυτό διαδραματίζεται στο διάστημα σε έναν απλό κόσμο και έχει ως στόχο ο πρωταγωνιστής του που είναι ο kodu να αποκρούσει όλες τις επιθέσεις των αντιπάλων του που είναι τα Πιατάκια (Saucer) τα οποία πυροβολούν κατά πάνω του. Kάντε αριστερό κλικ πάνω του και πατήστε Download (Λήψη).

k02_2.3.8.n.PNG

Τώρα αυτό το παιχνίδι θα εμφανίζεται στην καρτέλα Downloads (Λήψεις) του Load world (Φόρτωση κόσμου) του Μain menu (Kεντρικό μενού) και από εκεί θα μπορείτε να το παίζετε όποια στιγμή θελήσετε. Για να ανεβάσετε και να μοιραστείτε και εσείς τα δικά σας παιχνίδια με τους άλλους δημιουργούς παιχνιδιών Κodu της διαδικτυακής κοινότητας, απλά πρέπει πάνω στο εκάστοτε παιχνίδι να κάνετε αριστερό κλικ και να επιλέξετε το Share (Διαμοίρασε) και αυτόματα το παιχνίδι διαμοιράζετε σε όλη την κοινότητα. Ναι, μπορείτε να μοιράσετε τα παιχνίδια σας σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο εύκολα!

k02_2.3.9.n.PNG

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάνοντας κλικ πάνω στα δικά σας παιχνίδια εμφανίζεται επίσης η επιλογή Export (Εξήγαγε) με την οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο του παιχνιδιού που δημιουργήσατε για οποιαδήποτε χρήση.

k02_2.3.10.n.PNG

Ακόμα αν χρειαστεί να αναζητήσετε βοήθεια, η επιλογή Help (Βοήθεια) σας παρέχει μία παρουσίαση του περιβάλλοντος του Kodu με αρκετές πληροφορίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες. Τέλος μπορείτε να βγείτε από το λογισμικό επιλέγοντας το Quit Kodu (Κλείσιμο Kodu).


2.4 Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα

Αφού γνωρίζετε πλέον το κεντρικό μενού και πως να πλοηγηθείτε στο Kodu ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε με πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια!
Αρχικά θα σας παρουσιάσουμε το παιχνίδι Roadkill v03. Το παιχνίδι αυτό μπορείτε να το βρείτε στην καρτέλα Samples (Παραδείγματα) ή ακόμα και στο τέλος αυτού του βιβλίου όπου περιέχονται όλα τα παραδείγματα που περιγράφονται σε όλα τα κεφάλαια σε κατάλληλη μορφή (Kodu Level Package) για να μπορείτε να τα παίξετε κατευθείαν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, αφού κατεβάσετε το παιχνίδι στον υπολογιστή σας, είναι διπλό κλικ πάνω του και αυτό θα ανοίξει αμέσως με το Kodu.
Σκεφτείτε ότι έχετε υπογλυκαιμία και τυχαία βρίσκεστε σε ένα κεντρικό δρόμο και θέλετε να περάσετε απέναντι για να πάτε στο περίπτερο να πάρετε μία σοκολάτα. Όμως ο δρόμος είναι γεμάτος από αυτοκίνητα και μηχανάκια που τρέχουν γρήγορα. Χμμμ..... τι πρέπει να κάνετε άραγε;;;
Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε δεξιά και αριστερά, να προσέξετε πολύ και ύστερα να διασχίσετε τον δρόμο για να φτάσετε στον προορισμό σας και να πάρετε την πολυπόθητη σοκολάτα!
Αυτό λοιπόν συμβαίνει , κατά κάποιο τρόπο, και στο παιχνίδι μας! Πιο συγκεκριμένα στόχος του παιχνιδιού είναι να μπορέσει ο πρωταγωνιστής να διασχίσει με ασφάλεια τους 4 δρόμους για να φθάσει στην απέναντι πλευρά επιτυχώς και να πάρει το έπαθλο. Το παιχνίδι διαδραματίζεται στον δικό του κόσμο ο οποίος ορίζεται μέσα σε ένα ορθογώνιο που περιτριγυρίζεται από ένα τείχος. Μέσα στον κόσμο αυτό είναι σχηματισμένοι 4 δρόμοι και επίσης 2 πλευρές, στη μία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής και στην άλλη το έπαθλο. Ο πρωταγωνιστής είναι ο kodu ο οποίος στην προσπάθειά του να πάρει το Αστέρι (Star), που είναι το έπαθλο, έρχεται αντιμέτωπος με τα Cycles (Mηχανάκιας) τα οποία δημιουργούνται από τα Sticks (Περισκόπια). Τα Cycles (Mηχανάκιας) διασχίζουν τον δρόμο ανενόχλητα για να κάνουν τη δουλειά τους αλλά δυστυχώς αν ακουμπήσουν τον kodu τον σκοτώνουν!!!! Με τα βελάκια του πληκτρολογίου σας μπορείτε να μετακινήσετε μέσα στον κόσμο τον kodu προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για να αρχίσετε το παιχνίδι πατήστε Enter.

k02_2.4.1.n.PNG

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι καθώς περνάτε περισσότερους δρόμους τα Cycles (Μηχανάκιας) εμφανίζονται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η διέλευσή σας.
Όταν περάσετε επιτυχώς στην άλλη πλευρά του κόσμου και ακουμπήσετε το Αστέρι (Star) γίνεστε ο νικητής του παιχνιδιού και το παιχνίδι τερματίζεται.

k02_2.4.2.n.PNG

Αν όμως χάσετε τότε δυστυχώς εμφανίζεται η ακόλουθη οθόνη.... GAME OVER (Τέλος παιχνιδιού)!

k02_2.4.3.n.PNG

Και στις δύο περιπτώσεις όμως μπορείτε να παίξετε ξανά πατώντας Enter ή μπορείτε να μεταβείτε στο Home menu (Aρχικό μενού) πατώντας Home ή και να τροποποιήσετε το παιχνίδι πατώντας Escape.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον παιχνίδι είναι το Racing World! v02 by Matt.
Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι πρέπει πρώτα να το κατεβάσετε από το Community (Κοινότητα) σύμφωνα με τον τρόπο που αναφέρθηκε στην ενότητα 2.3 ή ακόμα να το κατεβάσετε από τα παιχνίδια που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο με τον τρόπο που αναφέρθηκε λίγο πιο πάνω.
Το παιχνίδι αυτό είναι ένα κλασικό παιχνίδι αγώνα ταχύτητος (Racing). Πρωταγωνιστές είναι ο kodu και τα Cycles (Μηχανάκια). Σκοπός του παιχνιδιού είναι να οδηγήσετε μέσα στον κόσμο τον kodu, με τα βελάκια του πληκτρολογίου σας, ώστε να προσπεράσετε τα μηχανάκια και να αποκτήσετε το μεγαλύτερο σκορ. Ο kodu στην προσπάθειά του αυτή έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει τα Cycles (Μηχανάκια) μαζεύοντας κόκκινα και πράσινα μήλα έτσι ώστε να τα χτυπήσει με τις βόμβες που αποκτά. Η έναρξη σηματοδοτείται άμεσα με το άνοιγμα του παιχνιδιού.
Στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης σας κρατούνται δύο σκορ: Το πρώτο είναι των ανταγωνιστών σας (Cycles-Μηχανάκια) και το δεύτερο είναι το δικό σας. Κάθε φορά που ο kodu περνάει από την κόκκινη γραμμή παίρνει ένα βαθμό. Μια φορά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα θα πάρει για το πέρασμά του από την κόκκινη γραμμή bonus 10 βαθμών. Αναλόγως όταν τα Cycles (Μηχανάκια) περνούν από την κόκκινη γραμμή προστίθενται 2 βαθμοί στο σκορ τους. Το παιχνίδι τερματίζει με νικητή αυτόν που θα μαζέψει πρώτος 20 βαθμούς.
3…2…1…GO!!

k02_2.4.4.n.PNG

Περίληψη


Συνοψίζοντας, σε αυτό το κεφάλαιο είδαμε αρχικά πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Kodu μέσω του διαδικτύου. Έπειτα πως να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να παίζουμε τα παιχνίδια μας με όσο το δυνατόν καλύτερα γραφικά. Ακόμα κύριος στόχος αυτού του κεφαλαίου ήταν να σας εισάγουμε στο περιβάλλον αυτού του λογισμικού και να εξοικειωθείτε με αυτό. Τέλος, παρουσιάστηκαν μία σειρά από παραδείγματα έτοιμων παιχνιδιών με αρκετό ενδιαφέρον και δημιουργικότητα για να σας εμπνεύσουν και να σας εξάψουν την περιέργεια για να ξεκινήσετε και εσείς να δημιουργείτε τα δικά σας πρώτα παιχνίδια.

Δραστηριότητες


1. Μεταβείτε στο Configure Kodu Game Lab στην καρτέλα Οπτικά Εφέ (Visual Effects) και απενεργοποιήστε όλες τις επιλογές. Ύστερα παίξτε το παιχνίδι που περιγράφετε στα έτοιμα παραδείγματα Roadkill v03. Έπειτα ενεργοποιήστε πάλι όλες τις επιλογές και ξαναπαίξτε το. Τι παρατηρείτε ; Ο υπολογιστής σας με ενεργοποιημένες αυτές τις επιλογές είναι πιο αργός ή όχι; Το αποτέλεσμα στην οθόνη σας έχει μεγάλη διαφορά πριν και μετά; Τέλος ρυθμίστε το Kodu σύμφωνα με τις παρατηρήσεις σας.

2. Κατεβάστε από το μενού Community (Κοινότητα) του Kodu το παιχνίδι KODU-s Greatest Quest v02, by HASCI . Παίξτε αυτό το παιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής σκέψης ενός δεκατετράχρονου αγοριού. Προσπαθήστε να εμπνευστείτε από τον Hasci και να σκεφτείτε και εσείς ένα παιχνίδι που θα θέλατε να υλοποιήσετε. Ποιο θα ήταν το σενάριο και ποιος ο σκοπός του παιχνιδιού σας; Ποιοι οι πρωταγωνιστές του; Τι ενέργειες θα εκτελούσαν αυτοί;